Actueel

Renovatiechecklist bij een eerste huisbezoek

Je bent op zoek naar een te renoveren woning. Waarop moet je letten tijdens een eerste huisbezoek? Welke toekomstige renovatiewerken merk je op met het blote oog? Wat vraag je beter even na aan de eigenaar? We geven je een checklist mee, van fundering tot dak.

<CR:core_head_title />

Check de staat van je plat of hellend dak

Wist je dat 30 procent van de warmte via het dak verloren gaat? Daarom is het belangrijk om het dak van je toekomstige woning stevig te isoleren. Met een onderdak dat rust op je dakgebinte. Maar hoe herken je een goed geïsoleerd en kwaliteitsvol dak bij een eerste bezoek? We onderscheiden platte en hellende daken.

Het dakgebinte van een hellend dak

Hellende daken volgen de structuur van het dakgebinte, de houten constructie eronder. Het is de kwaliteit van het gebinte waarop je moet letten. Hoe je dat doet? Via het zolderluik. Zo krijg je zicht op zwammen en schimmelvorming. Of de vochtigheid van het hout. Misschien merk je gaatjes op die wijzen op houtwormen? Zien de balken er egaal en droog uit, dan kan je op twee oren slapen. En spaar je een flinke som uit je renovatiebudget.

Check ook steeds of er een onderdak aanwezig is. Die rust op je dakgebinte. Zie je voorbij het dakgebinte de pannen? Dan ligt er geen onderdak tussen, en houd je het best rekening met een extra investering om je dak luchtdicht te maken.

De roofing van je platte dak

Bij een plat dak kijk je vooral de roofing na. Is die mooi afgewerkt, aan de randen netjes bevestigd? Of bestaat het uit losse, semi-herstelde stroken met waterplassen? Dan weet je: we zullen het dak in de nabije toekomst stevig moeten renoveren.

Spouwmuur renovatie checklist

Check op spouwmuren en hun isolatie

Met het blote oog de gevel(isolatie) nagaan, is minder evident. Voor het bezoek check je best het EPC-verslag: zijn er spouwmuren en in hoeverre zijn deze geïsoleerd? En wat is het bouwjaar van de woning? Ouder dan 1920? Dan is er geen spouwmuur aanwezig. Na 1920 is dat wel het geval en na 1975 zijn deze doorgaans ook geïsoleerd. Toets tijdens je bezoek af of dit klopt met de realiteit. Kijk bijvoorbeeld hoe diep je ramen in de muur geplaatst zijn. Hoe dieper, hoe steviger geïsoleerd. Of klop eens op de muur. Binnenisolatie met een houten voorzetwand klinkt anders dan vol pleisterwerk op de muur.

Check het profiel en de beglazing van je ramen

Ook via de ramen gaat warmte verloren. Waar je zeker op moet letten? Het profiel van de ramen en het type beglazing. Bekijk meteen of je de productiedatum in de binnenrand van de beglazing of in het EPC-verslag terugvindt. Werd de beglazing na het jaar 2000 geproduceerd, dan ligt de isolatiewaarde voldoende hoog. Is het glas aan vervanging toe? Dan hangt het renovatiebudget sterk af van je profiel. Bij goed afgesloten houten of pvc-ramen kan je de beglazing wisselen, en het profiel laten staan. Bij aluminium daarentegen, moet je beglazing en profiel beide vervangen.

Extra tip: lees het EPC-verslag na

Een tip? Lees het EPC-verslag van je woning grondig door. Je gemiddelde verbruik en details over de isolatiewaarde van de ramen, daken, spouwmuren … vind je hierin terug. 

Check de oorsprong van vochtige kringen, blaasjes of poeder

Vochtplekken, zout en schimmelvorming. Vele kopers zijn hier extra attent voor. En terecht, want de hoeveelheid vocht in je woning bepaalt mee je renovatiebudget. Hoe je ze herkent? Aan bruine kringen op de binnenmuren. Ook blaasjes, poeder en zwarte plekken wijzen op vocht in de woning. Nog een aanwijzing? Een muffe vochtgeur. Zeker bij leegstaande woningen ontmasker je via de geur soms verdoezelde vochtproblemen. Wees gerust assertief en vraag aan de verkoper of makelaar om grote meubelstukken weg van de muren te verplaatsen. Zo krijg je volledig zicht op mogelijke vochtissues.

Ook belangrijk: de oorsprong van het vocht. Zo zal opstijgend vocht een grotere hap uit je budget halen dan vocht in de kelder door grondwater of een hevige bui. Vraag dit zeker even na bij de huidige eigenaars of de vastgoedmakelaar.

Check de verwarmingsinstallatie en toekomstige oplossingen

De verwarmingsinstallatie van de woning bepaalt mee je verbruik. Hoe toekomstgerichter je installatie, hoe lager je energierekening. Wordt het huis verwarmd door een mazoutketel, gas of elektrische accumulatiekachels? Dan zal je moeten investeren in een duurzamer alternatief. Want deze installaties verbruiken extreem veel energie of zijn op korte termijn niet meer toegestaan.

Ga dus op zoek naar een toekomstbestendig alternatief. Bij een eerste huisbezoek onderzoek je best enkele zaken: is aardgas of een warmtepomp mogelijk? Welk afgiftesysteem laat het huis toe? Hoe wordt de woning geventileerd? Als je deze vragen kan beantwoorden, krijgt je renovatiebudget steeds meer vorm.

Bonus: waarop let je extra bij oude woningen?

Bij oude woningen, gebouwd voor de jaren 80, geven we nog wat extra aandachtspunten mee. Waarvoor heb je extra oog tijdens een eerste bezichtiging? En wat vraag je zeker na?

Energetische renovatie

Fundering in de originele bouwplannen

De originele bouwplannen van de woning opvragen? Strak plan. Zo krijg je inzicht in de fundering van de woning. Ook de staat van de vloer kan hierover iets vertellen. Merk je een barst of een verzakking in de vloer op, dan steunt die waarschijnlijk enkel op de zavel, zonder vloerplaat en isolatie tussen. Zonder stevige basis onderaan. In dit geval moet er een nieuwe fundering geplaatst worden.

Watertoevoer en –afvoer

Nog een aandachtspunt voor de toekomst: water. Meer bepaald de toevoer en afvoer ervan. Wordt de watertoevoer aangevuld met een regenwaterput? Is de riolering aangesloten op de woning? Of belandt het zwarte afvalwater van je toilet in een sceptische put bij het grijze douchewater? Vraag dit zeker na tijdens je bezoek. Want vandaag is het verplicht zwart en grijs afvalwater te scheiden van elkaar. Zodat ze allebei apart gezuiverd kunnen worden. En daar hangt een prijskaartje aan vast.

Elektriciteit en stopcontacten

Bij oudere woningen is de kans groot dat je elektriciteitskast niet gekeurd is. Dan vernieuw je die best zo snel mogelijk. Ook belangrijk: de aarding van je stopcontacten. Steekt er een pinnetje uit je stopcontacten? Dan zijn ze geaard. Wees in ieder geval extra alert voor de elektriciteit bij oude woningen.

Asbestinventaris bij aankoop

Sinds november 2022 weet je zeker of er al dan niet asbest in je woning schuilt. Want verkopers moeten verplicht een inventaris opstellen. Asbest aanwezig? Dan reken je asbestverwijdering in je budget. Besteed hier voldoende aandacht aan en lees de documenten goed na, want het prijskaartje loopt zo snel op.

Wens je graag een vrijblijvend gesprek met één van onze bouwadviseurs?

Neem contact op

Lees verder

Is een totaalrenovatie iets voor jou?
Actueel Trends

Is een totaalrenovatie iets voor jou?

Dankzij een renovatie kan je van een woning die wat liefde kan gebruiken weer een parel maken. Hoewel kleine aanpassingen en puntjes op de ‘i’ al een verschil kunnen maken, kiezen veel mensen meteen voor een totaalrenovatie. Wat houdt dit in en is dat de beste keuze?

Nu lezen
De renovatieplicht vanaf 1 januari, wat houdt het in?
Actueel

De renovatieplicht vanaf 1 januari, wat houdt het in?

Vanaf 1 januari 2023 moeten nieuwe eigenaars van zogenaamde energieverslindende woningen (EPC-label F of E) binnen de vijf jaar hun woning verplicht duurzamer maken. Een maatregel die een directe impact heeft voor kopers. Gelukkig zijn er ook heel wat financiële ruggensteuntjes van de overheid in de vorm van allerlei premies. Sinds kort zijn deze premies bovendien beschikbaar in één overzichtelijk loket. Een kluwen aan informatie? Geen zorgen: Victor begeleidt je graag.

Nu lezen
Download gratis magazine

Download ons magazine

Ontdek hier ons Victor-magazine en laat je inspireren.
Verken boeiende onderwerpen zoals duurzaam (ver)bouwen, Belgische design hotspots, en fascinerende verhalen achter enkele gerealiseerde projecten.

Download gratis magazine

© 2024 Victor is een merk van de Camino Group